Orthodontie

Orthodontie is een specialisatie in de tandheelkunde die de stand van de tanden optimaliseert door middel van beugels.
Meer infoAfspraak maken

Orthodontie?

De orthodontist (orthos = recht) zal je tanden dus rechtzetten. Je mag dat gerust ruim zien. De orthodontist behandelt je bijvoorbeeld ook als je een verkeerde beet hebt, als de onderkaak achter blijft op de bovenkaak of als de onderkaak naar voren groeit.

Soorten beugels

  • Uitneembare beugel met een plaatje
  • Slotjesbeugel, de ‘blokjes’: metalen of minder zichtbare keramische slotjes.
  • Buitenboordbeugel die langs je achterhoofd vastzit. Meestal moet die beugel niet constant gedragen worden.

Een beugel trekt of duwt je tanden in de goede richting. Al naargelang de stand van je tanden zullen we beslissen welke beugel voor de beste resultaten zal zorgen. We gaan hierbij niet over één nacht ijs. We bespreken dit uitvoerig en beantwoorden graag alle vragen.

Ongemakjes

Een beugel in je mond, het is een hele stap. Het voelt niet zo leuk, praten is in het begin vreemd, je kunt (meestal tijdelijk) lispelen.

En dan is er nog het uitzicht van dat ding in je mond. Gelukkig bestaan er nu ook esthetische oplossingen waardoor de beugel of de blokjes bijna ‘onzichtbaar’ zijn.

Een beugel dragen is psychologisch niet zo evident. In het verleden werd je er vaak mee gepest. Maar er is goed nieuws! Het taboe dat op beugels rustte, is er niet echt meer. Je bent tegenwoordig echt geen uitzondering als je een beugel draagt.

Nooit te oud!

Orthodontie werd lang gezien als een kinderspecialisatie. Tegenwoordig is orthodontie al lang niet meer uitsluitend voor kinderen bedoeld. Ook al worstelen veel volwassenen nog wel met de vraag of anderen het niet ‘raar’ zullen vinden, beslissen meer en meer mensen op volwassen leeftijd iets aan hun gebit te doen en dragen ze een beugel. Dat was jaren geleden ondenkbaar.

Beroemdheden hebben hierbij een belangrijke voorbeeldrol gespeeld. Verschillende sterren droegen een beugel op volwassen leeftijd (Tom Cruise, Beyoncé …) en als rolmodel kan dat tellen!

Wanneer heb je een beugel nodig?

Als je regelmatig op bezoek gaat bij de tandarts, zal die je vertellen als er een probleem is. Het kan ook zijn dat je zelf merkt dat het niet oké is. Maak dan gerust een afspraak en we bekijken het samen.

Voor de terugbetaling is het belangrijk dat de behandeling start voor de leeftijd van 15 jaar.

Niet verwarren met tandjuwelen!

Er bestaat ook nog zoiets als tandjuwelen. In de Verenigde Staten zijn de grills al langer populair. In 2013 verscheen Madonna met een bling bling beugel in de mond en ook andere wereldsterren experimenteerden met de trend. Tandjuwelen zijn uiteraard niet corrigerend bedoeld.

Het Verbond voor Vlaamse Tandartsen vindt grills geen goed idee. Vooral goedkope varianten kunnen het glazuur van je tanden beschadigen en ontstekingen en verschuivingen veroorzaken in het gebit. De juwelen maken het ook moeilijker om je tanden te poetsen, waardoor er gaatjes kunnen ontstaan.

Afspraak maken?

In onze tandartspraktijk is Jan Hooft gespecialiseerd in orthodontie. Hij specialiseerde zich in Orthodontie aan de Universiteit Gent.

Een afspraak kan niet online gemaakt worden. Hiervoor neem je best telefonisch contact op door te bellen naar het nummer 09/222.80.51 of te mailen naar hooftjan@tandheelkundegent.be.