Esthetische tandheelkunde met composiet

Esthetische tandheelkunde heeft tot doel het uiterlijk van het gebit te verfraaien. Dan hebben we het over bleken van tanden, tandkleurige vulmaterialen en facings.
Meer infoAfspraak maken

Functioneel of esthetisch?

Is niet alle tandheelkunde ‘esthetische’ tandheelkunde? Ergens wel. De grens tussen functioneel en esthetisch is niet altijd scherp afgelijnd.

Tanden laten verzorgen als er cariës is, tandsteen laten verwijderen, een kroon of brug laten zetten waar een tand ontbreekt … Die behandelingen hebben tot doel een gezonde mondhygiëne en een gebit dat goed kan functioneren. Maar er is natuurlijk tegelijk ook een esthetische component.

Als we spreken over esthetische tandheelkunde dan gaat het over een behandeling zonder verzorgende functie.

Bleken (bleachen)

Tanden kunnen verkleuren door voedsel en drank. Koffie en tabak kunnen bijvoorbeeld een verkleurd laagje op de tand veroorzaken. Als de tandarts dat laagje met een goede reiniging kan verwijderen, is bleken overbodig.

Als dat niet het geval is, kunnen verkleurde tanden ontkleurd worden met behulp van een bleekmiddel. Hoe gaat het in zijn werk? De tandarts maakt een bleekbeugel die je mee naar huis neemt samen met bleekgel. Je draagt de beugel ’s nachts, gedurende een aantal weken. Dat klinkt goed, maar toch belangrijk om weten: bestaande vullingen en kronen bleken niet mee. Bespreek dus goed met je tandarts hoe het resultaat zal zijn om ontgoochelingen te vermijden.

Tandkleurige vullingen

Oude, donkergrijze vullingen worden vervangen door witte vullingen. Dat scheelt een stuk qua uitzicht van het gebit.

Facings

Laagjes tandkleurig vulmateriaal of schildjes worden op je tanden geplakt. Facings bieden heel veel mogelijkheden. Afgebrokkelde hoekjes worden onzichtbaar, spleetjes tussen tanden worden opgevuld.

Bespreek goed de voor- en nadelen met de tandarts. Facings voelen in het begin wat vreemd aan, maar de gewenning gebeurt na enkele dagen vanzelf. Poetsen doe je zoals anders met inbegrip van het poetsen tussen de tanden. Je mag gewoon eten zoals vroeger maar vermijd om op harde zaken te bijten of om bijvoorbeeld plakband af te scheuren met je tanden. 

Afspraak maken?

In onze tandartspraktijk zijn Jean-Baptiste Hooft en Benedikte Vandenberghe gespecialiseerd in esthetische tandheelkunde.