Kindertandheelkunde

De tijd dat een kind bang was om naar de tandarts te gaan, is gelukkig verleden tijd. Tenminste als we het goed aanpakken. Als ouder speel je daarbij een belangrijke rol. De ervaringen bij de tandarts als kind zijn vaak bepalend voor later.
Meer infoAfspraak maken

Mondhygiëne vanaf 6 maand: zo vroeg?

Het is heel belangrijk dat een kind al op jonge leeftijd vertrouwd is met goede mondhygiëne. Het eerste tandje komt tevoorschijn rond 6 maand. Dat kan ook later. Hoe minuscuul dat tandje ook is, het betekent het startschot voor poetsen.

Het is een misverstand te denken dat melktandjes toch uitvallen en dat het dus niet nodig is om ze te poetsen. De definitieve tanden zitten al klaar onder de melktand. Ontstekingen en tanden met gaatjes kunnen de nog niet doorgebroken tanden aantasten.

Zet je eigen angsten opzij!

Heel belangrijk is jouw houding als volwassene. Volwassenen zijn meestal niet zo happig op een tandartsbezoek en sommigen zijn echt bang. Heel belangrijk is dat je die eigen angsten niet overbrengt op je kind. Probeer je eventuele tandartstrauma’s opzij te zetten. Tijden zijn veranderd. Er is heel veel vooruitgang gemaakt en tegenwoordig gebeuren de meeste behandelingen pijnloos en hoeft je kind echt niet bang te zijn. Dat geldt trouwens ook voor jou!

Indien nodig: orthodontie

De kindertandarts zal ook zien of er eventueel een orthodontische behandeling nodig is. Dat wordt dan uiteraard besproken met de ouders.

Melkgebit en definitieve gebit

Rond de leeftijd van 3 jaar heeft een kind zijn volledig melkgebit. Dit varieert natuurlijk van kind tot kind. Geen paniek als het langer duurt! Het melkgebit bestaat uit 20 tanden. 4 keer 2 snijtanden, 4 keer 1 hoektand en 4 keer 2 kiezen.

Tussen 6 en 12 jaar wisselen de tanden. Naast het wisselen van melktanden voor blijvende tanden, breken achter het melkgebit 4 keer 2 nieuwe grote kiezen door. Het is belangrijk dat ook deze kiezen goed gepoetst worden. Het is vaak wat moeilijker omdat ze groeven hebben. Hecht er dus extra aandacht aan want ze zijn voor ‘altijd’. Hulp van een volwassene is hierbij zeker nodig.

Rond 12 jaar heeft een kind dus 28 tanden.

Tussen 18 en 24 jaar komen 4 verstandskiezen de groep vervoegen. Soms komen die echter niet door of zijn ze niet aangelegd. Een volledig gebit bestaat dus uit 32 tanden.

Eerste bezoek: 2,5 tot 3 jaar

Je moet zeker niet wachten tot er een probleem is om met je kind naar de tandarts te gaan. Een geschikt moment is op de leeftijd van 2,5 à 3 jaar. Dat bezoekje is heel belangrijk om verschillende redenen.

  • Controle. De tandarts controleert de mond en laat het kind op die manier wennen aan de activiteiten in een tandartspraktijk. Het gaat er gemoedelijk aan toe en de sfeer is zo luchtig mogelijk.
  • Poetsinstructies. De tandarts geeft advies bij het poetsen, vooral dan aan de volwassene die het kind vergezelt. Dat kan heel erg nuttig zijn want veel mensen bedoelen het wel goed maar hebben niet de juiste poetsgewoonte. Die kan bijgestuurd worden. Je kunt het kind zelf laten poetsen maar daarna zal de volwassene toch best even na-poetsen. Er kan tijdens het tandartsbezoek geoefend worden op een speelse manier zodat het geen vervelende klus moet worden.
  • Voedselpatroon. Eet- en drinkgewoonten worden besproken en eventueel bijgestuurd. Na het avondpoetsen drinkt het kind niets meer vooraleer het gaat slapen. Enkel water kan.

De tandarts spreekt met jou af wanneer hij jullie graag terugziet. Als er vragen zijn, kun je die uiteraard stellen.

Afspraak maken?

In onze tandartspraktijk is Jan Hooft gespecialiseerd in kindertandheelkunde. Hij specialiseerde zich in tandheelkunde voor kinderen aan de Universiteit Gent.

Een afspraak kan niet online gemaakt worden. Hiervoor neem je best telefonisch contact op door te bellen naar het nummer 09/222.80.51 of te mailen naar hooftjan@tandheelkundegent.be.