Implantologie

Een implantoloog is gespecialiseerd in het plaatsen van tandheelkundige kunstwortels die vervolgens van een kroon, brug of kunstgebit worden voorzien.
Meer infoAfspraak maken

Tandimplantaat als basis voor kroon, brug of kunstgebit

Een kunstwortel is een holle schroef in titanium. Die wordt in het bot geschroefd en gaat vervolgens in het bot groeien. Het ingroeien duurt drie tot zes maanden.

 • Kroon
  Stel, jouw tand wordt getrokken omdat hij niet meer te redden valt. Dat is erg vervelend maar gelukkig bestaan er oplossingen. In sommige gevallen kan er een brug geplaatst worden die steunt op bestaande tanden naast de verloren tand. Maar dat is niet altijd mogelijk. Soms is een tandimplantaat de enige mogelijke oplossing. Op de kunstwortel wordt een kroon geplaatst en de ontbrekende tand is succesvol vervangen.
 • Brug
  Als de tand(en) naast het implantaat ook van slechte kwaliteit is (zijn), verkleurd of met veel vullingen, dan kan er gekozen worden voor een brug. Het implantaat komt dan onder één dak met de tand(en) ernaast.
 • Kunstgebit (klikgebit)
  Als het om veel ontbrekende tanden gaat, kun je kiezen voor twee implantaten, rechts en links, waarop dan een kunstgebit van verschillende tanden kan vastgeklikt worden. Dit klikgebit is een alternatief voor de uitneembare prothese. Bij een klikgebit is er dus geen (vaak storend) plaatje.

De tandarts bespreekt uitvoerig de mogelijkheden en beantwoordt graag jouw vragen!

Zijn er voorwaarden voor het plaatsen van een implantaat?

Vooraleer gestart wordt met het plaatsen van een tandimplantaat zal gekeken worden of er voldoende bot aanwezig is op de plaats waar de schroef zal geplaatst worden en waar ze zal moeten ingroeien.
Stel dat er te weinig botvolume aanwezig is, kan een bottransplantatie een oplossing bieden. De tandarts zal je dan grondig informeren over de procedure.

Wat is de slaagkans?

In 95% van de gevallen groeien implantaten goed vast en is de behandeling een succes. Het gebeurt dus uitzonderlijk dat een implantaat niet vastgroeit.
Problemen met implantaten zijn vaak het gevolg van roken of het gebruik van medicatie. Bespreek die risicofactoren zeker met je tandarts.

Na het plaatsen van de kroon of de brug op het implantaat is een goede mondhygiëne erg belangrijk.

Voordelen, pluspunten?

 • Tandimplantaten bieden een mooie en comfortabele reconstructie van de tanden. Een vaste kroon en een brug voelen als eigen tanden.
 • Een uitneembare prothese die stevig vastklikt op implantaten verhoogt duidelijk het comfort.
 • Gezonde tanden moeten niet geslepen worden, hetgeen wel het geval is bij het klassieke brugwerk.

Minpunten?

 • De schroef moet tijd krijgen om in te groeien. Geduld hebben is dus de boodschap. Is er een esthetisch bezwaar? Moet je gedurende maanden met die opening rondlopen? Zeker niet! In afwachting dat de nieuwe kroon op het implantaat gezet wordt, krijg je een voorlopige tand.
 • Implantaten zijn kostelijk en worden zonder speciale tandverzekering amper terugbetaald. Sommige mutualiteiten geven een kleine tegemoetkoming. Overweeg je een implantaat met een kroon, een brug of als steun voor een kunstgebit, dan maakt de tandarts graag eerst een kostenraming zodat je een duidelijk beeld krijgt van het kostenplaatje.

Afspraak maken?

In onze tandartspraktijk is Jean-Baptiste Hooft gespecialiseerd in prothetische tandheelkunde en implantologie.