Algemene tandheelkunde

Een gezond gebit is super! Je kunt probleemloos eten en drinken en het ziet er fris uit. Met een goede mondverzorging kun je dat ook zo houden!
Meer infoAfspraak maken

Wat is een goede mondverzorging?

Tanden poetsen vormt de basis voor een goede mondhygiëne. Neem je tijd om dat zorgvuldig te doen. Poets ook tussen je tanden. Met een tandenborstel kom je niet goed tussen de tanden, gebruik een tandenstoker, ragers of flosdraad. De tandarts vertelt je graag welk hulpmiddel het best bij jouw gebit past. Vervang je tandenborstel (of de opzetborstel) ook regelmatig, zeker om de drie maand.

Eet en drink maximaal 7 keer per dag. Dat lijkt veel maar een glas frisdrank drinken, een yoghurt, fruit … het telt allemaal mee. Naast suikers zitten er ook zuren in voedsel en drank. En die tasten je tandglazuur aan. Op zich is dat niet echt een probleem omdat het gebit zich na verloop van tijd vanzelf herstelt. Speeksel speelt hierbij een belangrijke rol: het neutraliseert zuur en heeft zo een beschermende werking. Maar als je op een dag (heel) vaak eet en drinkt, krijgt je gebit niet voldoende kans om te herstellen.

Stel tijdens je bezoek gerust vragen. We beantwoorden ze met veel plezier. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat je gebit zo goed mogelijk verzorgd wordt.

Kauwgom

Speeksel beschermt het gebit, het neutraliseert de zuren uit voedsel en dranken. Als je kauwgom kauwt, activeer je de speekselproductie. Gebruik wel kauwgom zonder suiker.

Erfelijkheid

Tandproblemen zijn niet uitsluitend ‘jouw schuld’. Het is nu eenmaal zo dat de ene persoon een ‘beter gebit’ heeft dan de andere. Dat ligt voor een groot deel ook van bij de geboorte vast. Maar ook al speelt erfelijkheid dus een rol, een goede mondhygiëne blijft voor iedereen erg belangrijk!

Controlebezoek belangrijk

Door regelmatig op controle te gaan bij de tandarts vermijd je grote problemen! Maar als je geen last of pijn hebt, vergeet je al snel om een afspraak te maken. Regel daarom meteen na je controlebezoek een nieuwe afspraak of vraag om je een herinnering te sturen, via post of e-mail.

Wat houdt zo’n tandartsbezoek precies in?

Tijdens het jaarlijkse controlebezoek wordt tandsteen verwijderd. Dit zorgt ervoor dat bacteriën de tand niet bereiken. Daarnaast behandelt de tandarts cariës (gaatjes) indien nodig. Na het opvullen van een gaatje is de tand weer in topconditie! Meestal gaat er een spuitje aan vooraf zodat de zone ‘slaapt’ en je geen pijn voelt.

Als de tand er erg aan toe is, bespreken we andere oplossingen zoals een kroon of een brug.

Afspraak maken?

In onze praktijk kan je bij alle tandartsen een afspraak maken voor algemene tandheelkunde.