Kunstgebit en tandprothesen

Het kunstgebit vervangt dus het eigen gebit. Dat is een vrij ingrijpend gebeuren waar we de nodige aandacht aan besteden. Het gebit bestaat uit kunsttanden en is uitneembaar.
Meer infoAfspraak maken

Wat is een kunstgebit?

​Met een ‘tandprothese’ wordt vaak een kunstgebit bedoeld: een volledig gebit in kunsttanden dat uitneembaar is.

  • De kunsttanden zitten verankerd in een tandvleeskleurig kunsthars. Een plaatje rust op het slijmvlies van de mond.
  • Het kunstgebit vervangt dus het eigen gebit. Dat is een vrij ingrijpend gebeuren waar we de nodige aandacht aan besteden. Je wilt met je nieuwe gebit goed kunnen eten, praten en het moet er ook liefst goed uitzien want je gebit is een belangrijk deel van je uiterlijk.
  • De tijd dat je zonder tanden in de wereld moest rondlopen, is gelukkig voorbij. De voorbereiding bestaat uit het maken van afdrukken, de kleur wordt besproken. De kiezen worden getrokken, de tanden blijven. Als alles genezen is, worden de tanden getrokken en meteen daarna komt het kunstgebit in de mond.

Naast het volledige kunstgebit is ook een gedeeltelijk kunstgebit mogelijk.
De basis in kunsthars met het plaatje is dezelfde maar in plaats van een hele rij tanden, zijn er een aantal tanden aan bevestigd zodat ze de ‘gaten’ in het gebit opvullen.

Even wennen!

Het nieuwe kunstgebit zal in ’t begin niet meteen comfortabel zitten. Maar we helpen je om die eerste periode zo aangenaam mogelijk door te komen.

  • We bespreken wat wel en niet mag gedurende de eerste dagen. Niet uitnemen, niet uitspoelen, de juiste pijnstillers nemen.
  • Zeker in het begin eet je best zacht voedsel.
  • Slissende klanken bij het praten zijn vervelend, maar geen paniek: dat verdwijnt.

Voordelen en nadelen?

  • Een uitneembaar kunstgebit kun je gemakkelijk uit de mond nemen zodat reinigen eenvoudig is.
  • Nadeel is dat er voor eten, praten en lachen soms een beetje een probleem is. Het plaatje kan storen of het gebit zit soms niet vast genoeg.

Wat is een klikgebit?

  • Een klikgebit is een variant voor een uitneembaar kunstgebit. Het klikt vast op implantaten die als steunpunten dienen. Het zit dus stevig vast en er is geen plaatje. Het nadeel is dat het klikgebit niet zelf uitneembaar is.
  • De kostprijs van een uitneembaar kunstgebit is voordeliger dan de prijs van een klikgebit.

Afspraak maken?

In onze tandartspraktijk zijn Jean-Baptiste Hooft, Florence De Kock en Benedikte Vandenberghe gespecialiseerd in Prothetische tandheelkunde.